In de klas zijn we altijd bezig met het bevorderen van de sociale vaardigheden. Dit doen we gedurende de dag als situaties zich voordoen, maar ook dmv de methode ’De Vreedzame School’.
Twee weken geleden hadden we het met De Vreedzame School over het geven van opstekers en afbrekers. Om het effect van opstekers en afbrekers te laten zien hebben we het rijstexperiment gedaan.
Ik heb drie potjes met gekookte rijst gevuld, het eerste potje hebben we opstekers gegeven, het tweede potje afbrekers en het derde potje hebben we genegeerd.
Na één week zagen we al effect en nu is het helemaal duidelijk te zien. Het potje waaraan we opstekers hebben gegeven is nog helemaal wit, het potje welke afbrekers heeft gekregen is geel geworden en is gaan schimmelen en het potje dat we hebben genegeerd is het meest gaan schimmelen.
We hebben in de klas besproken dat het heel erg fijn voelt om opstekers te krijgen en te geven en dat je je door een afbreker erg verdrietig kunt voelen. We hebben ook besproken dat het fijn is om te vragen of iemand mee wilt spelen als je iemand alleen ziet.
Maar hoe zit het nou toch met dit wonderlijke experiment?
Een Japanse wetenschapper Dr. Masaru Emoto, bekend van het boek ’De verborgen boodschap van water’ heeft dit experiment ontdekt. Hij meent door het rijstexperiment te hebben aangetoond dat water op gedachten, gevoelens en woorden kan reageren. En ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dus dit onderzoek toont aan wat het effect van woorden en gedachten zijn op ons lichaam.
Wonderlijk toch?